antal
FERICITA VERONICA ANTAL

fecioară martiră (1935-1958)

FERICITA VERONICA ANTAL

fecioară martiră (1935-1958)

Pe drumul credinței alături de Fericita Veronica Antal

În perioada 16-19 decembrie 2021, la inițiativa părintelui paroh, Petru Blaj, au avut loc în comunitatea din Iugani, misiuni populare cu tema „Călăuziți de Fericita Veronica să-l primim pe Pruncul Isus”.

Părinții franciscani, care păstoresc comunitatea din Nisiporești, localitate în care s-a născut, a trăit și și-a dat viața pentru Cristos tânăra Veronica Antal, au răspuns cu mare bucurie la invitația părintelui paroh.

În după- amiaza zilei de 16 decembrie moaștele fericitei martire au fost întâmpinate cu emoție și bucurie și au fost expuse în biserica noastră, unde au rămas pe parcursul celor patru zile de misiuni.

La chemarea Domnului și a Fericitei Veronica ne adunam, cu mic cu mare, în fiecare dimineață și seară pentru a participa la jertfa sfintei liturghii și pentru a asculta cuvântul de învățătură rostit cu căldură și din toată inima de părintele Iosif Cadar.

Inspirat de Duhul Sfânt, părintele predicator ne-a condus atât de frumos la școala sfințenie, urmând calea parcursă cu atâta iubire și dăruire față de „Isus al meu”, așa cum îi plăcea să afirme deseori, de către Fericita Veronica. Exemplul ei, o tânără modestă, simplă, de pe meleagurile noastre, o tânără a zilelor noastre, ne întărește speranța și credința că, unul fiecare dintre noi, este chemat la sfințenie și poate deveni sfânt. Însă părintele ne-a făcut să înțelegem că primul pas, sau punctul de plecare în atingerea acestui țel este o dorință fierbinte, sinceră și susținută de a deveni sfinți. Dar acest lucru nu este suficient, ea trebuie întreținută de o trăire autentică a credinței.

În acest sens ne-a condus la școala rugăciunii alături de Fericita Veronica, îndemnându-ne ca, după exemplul ei, să descoperim și să practicăm toate acele căi prin care putem ajunge la o prietenie profundă cu Isus. Ne-a îndemnat să nu ne fie teamă, să avem curaj, să avem încredere în iubirea lui Dumnezeu, să alergăm la El în orice împrejurare, s-ascultăm cuvântul Său,  să-l medităm, să ascultăm îndemnurile și șoaptele Duhului Sfânt și să le punem în practică.

Înălțătoare au fost și momentele de rugăciune premergătoare sfintelor liturghii:  rugăciunea Sfântului Rozariu, ora Mariană, adorația euharistică – devoțiuni practicate cu atâta evlavie de către fericita Veronica – momente pregătite și conduse cu însuflețire de părintele Fabian Blaj, responsabil cu relicva.

Nu putem să nu amintim și să nu ne gândim la atâtea haruri primite de sufletele care și-au recăpătat liniștea, pacea interioară prin împăcarea cu Dumnezeu la scaunul de spovadă, unde părintele confesor Claudiu Ilieș și-a dedicat ore întregi, în aceste zile.

De asemenea, participarea mai multor preoți invitați la celebrările liturgice au dat o notă de sărbătoare acestor zile, făcând să vibreze cât mai multe inimi, să încolțească și să crească, în cât mai multe suflete, dorința de a merge pe urmele Fericitei Veronica Antal.

Aducem calde mulțumiri tuturor acelora care au contribuit la reușita acestor sfinte misiuni, ajutându-ne ca astfel să ne pregătim cât mai bine de  sărbătoarea nașterii lui Cristos, care este atât de aproape.

Bunul Dumnezeu să primească toate rugăciunile, gândurile și faptele noastre, iar Cuvântul Domnului semănat în aceste zile, aici la Iugani, să aducă roade îmbelșugate în inimile credincioșilor noștri.

Înv. Maria Gabor

Distribuie cu:
fb-share-icon