antal
FERICITA VERONICA ANTAL

fecioară martiră (1935-1958)

FERICITA VERONICA ANTAL

fecioară martiră (1935-1958)

Pelerinaj cu relicva Fericitei Veronica Antal și misiuni populare la Buruienești

În perioada 8-10 aprilie 2022, comunitatea parohială „Sf. Iosif Muncitorul” din Buruienești a trăit zile înălțătoare de har și rugăciune, în cadrul misiunilor populare prilejuite de pelerinajul cu relicva și icoana Fericitei Veronica Antal, care a fost, timp de trei zile, oaspete pelerin și mijlocitoare predilectă la Dumnezeu pentru credincioșii comunității.

Fericita Veronica a fost adusă în mijlocul comunității de către frații franciscani din comunitatea din Nisiporești, frați care au rămas prezenți aici pe întreaga durată a misiunilor populare, colaborând cu pr. Gabriel Neculăeș, parohul comunității din Buruienești, în organizarea și animarea acestor zile de misiuni și pelerinaj ce au avut ca temă: Cu Fericita Veronica Antal să pășim spre sărbătoarea Învierii. Acest eveniment a fost o ocazie prielnică de pregătire și reînnoire sufletească pentru Sfintele Paști. Credincioșii noștri au participat cu multă disponibilitate la sfintele celebrări, într-un număr foarte generos și cu o vie credință, arătând dragoste față de Dumnezeu, față de sacramente, precum și evlavie sinceră față de Fericita Veronica, mulți cerându-i ajutorul și mijlocirea, în tăcere și rugăciune.

Predicator a fost părintele franciscan conventual Iosif-Eduard Cadar, din comunitatea din Nisiporești; plecând de la Cuvântul lui Dumnezeu, ilustrând exemple luminoase și învățături din viața Fericitei Veronica, părintele predicator i-a îndrumat cu însuflețire pe credincioși să își facă o analiză a sufletului și a vieții cu privire la trăirea credinței și a virtuților, în mijlocul lumii de astăzi, privind la Crucea lui Cristos și la înțelepciunea sfinților.

Pelerinajul și misiunile populare s-au deschis vineri, 8 aprilie 2022, începând cu ora 17.00, prin primirea solemnă a relicvei Fericitei Veronica, când a avut loc și un moment de rugăciune, după care au urmat celebrarea Căii Sfintei Cruci și a Sfintei Liturghii solemne, prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministrul provincial al fraților franciscani conventuali, care a împărtășit credincioșilor prezenți câteva învățături și experiențe din munca sa de postulator al cauzei de beatificare a Fericitei.

Programul a continuat sâmbătă, 9 aprilie, cu următoarele momente: Sfânta Liturghie de dimineață, la ora 9.00, Ora mariană (cu Sfântul Rozariu meditat), la ora 17.00, Sfânta Liturghie de seară, la ora 18.00. În această zi, frații comunității din Nisiporești au ținut și cateheze pentru copii și tineri, privitoare la viața și virtuțile Fericitei Veronica, model de credință și de sfințenie. Sfânta Liturghie de seară a fost prezidată de pr. Bilboc Sebastian, părinte decan în Decanatul de Roman, care a adresat un cald salut și încurajări credincioșilor și păstorilor comunității din Buruienești.

Duminică, 10 aprilie, Duminica Floriilor, la ora 9.00 a fost celebrată Sfânta Liturghie a copiilor și a tinerilor, iar apoi, la ora 11.00, întreaga comunitate s-a reunit în biserică pentru celebrarea solemnă a sfințirii ramurilor și a Sfintei Liturghii a Duminicii Pătimirii Domnului, poartă de intrare în Săptămâna Sfântă. Cu această sfântă celebrare, pelerinajul și sfintele misiuni s-au încheiat, credincioșii primind binecuvântarea solemnă cu relicva Fericitei Veronica, ocazie sfântă de dobândire a indulgenței plenare.

Părintele paroh Gabriel Neculăeș a adresat vii și sincere mulțumiri credincioșilor și preoților care au contribuit prin munca și rugăciunea lor la buna reușită a acestor sfinte zile de har. O mulțumire aparte a adresat-o fraților de la Nisiporești, pentru inițiativa frumoasă susținută și pentru ajutorul oferit, iar, la rândul lor, și acești frați și-au exprimat bucuria și recunoștința prin mesajul rostit de pr. Fabian Blaj, guardian al comunității din Nisiporești.

Laudă și mulțumire aducem bunului Dumnezeu și Fericitei Veronica, pentru aceste zile de har, cu credința și speranța că ele vor aduce roade mântuitoare în viața credincioșilor noștri.

Pr. Gabriel Neculăeș

Distribuie cu:
fb-share-icon