antal
FERICITA VERONICA ANTAL

fecioară martiră (1935-1958)

FERICITA VERONICA ANTAL

fecioară martiră (1935-1958)

Piesa de teatru „Fericita Veronica Antal” pusă în scenă la Liceul Franciscan

Joi, 26 mai 2022, de sărbătoarea Înălțării Domnului, dar și Ziua Mondială a Educației Catolice, la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman a avut loc în premieră națională piesa de teatru „Fericita Veronica Antal”, scrisă de pr. Iosif-Eduard Cadar și reprezentată în mod excepțional de elevii liceului.

Sensibilitatea elevilor implicați, pasiunea cu care și-a jucat fiecare rolul, mesajul transmis, toate acestea au făcut ca pe chipurile spectatorilor prezenți să apară și zâmbete și lacrimi de emoții profunde: de admirație, uimire, bucurie și nostalgie după urmarea lui Cristos.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a creat-o pe Fericita Veronica Antal. Îi mulțumim și pentru că i-a creat pe copiii minunați care au interpretat în mod excepțional această piesă de teatru. Cu suflet gratuit și generos, prin harul lui Dumnezeu și munca lor asiduă din ultimele luni, au trăit în frumos și luminos rolurile asumate: de la îngerul păzitor care a stat fidel aproape o oră în genunchi fără oprire, la fetele „năstrușnice” sau credincioase ale satului, de la părinții, bunicii Veronicăi la „bârfitoarele” și băieței „golănași” din sat, de la „părintele paroh” sau „măicuța” din satul vecin, la tinerii ce o curtau pe Veronica și ajungând la Veronica însăși, interpretată sufletește și jucată excepțional, de eleva clasei a IX-a B, Denisa Palaghia, și, dincolo de aceștia, ajungând la vocea tainică a lui Isus, sau rânjetul viclean al celui rău și mai ales simțind căldura și blândețea vocii povestitoarei, a elevei clasei a X-a B Daria Antoche. Piesa a devenit un real mesaj pentru inimile celor prezenți, dar și pentru tinerii zilelor noastre, căci ni se amintește tuturor de dragostea lui Dumnezeu, de pasiunea și frumusețea harului de a-l urma, dar și de sacrificiul inerent ce însoțește și confirmă alegerea unei asemenea iubiri.

Felicitându-i pentru acest dar, mulțumindu-i autorului acestei piese pentru că a transmis harul primit și celor din jur, prețuind munca profesorilor implicați în pregătirea elevilor, învățăm cu simplitate să rămânem deschiși lucrării lui Dumnezeu în viața fiecăruia dintre noi.

Cu pace și bine!

Pr. Bogdan Emilian Balașcă, OFMConv.

Distribuie cu:
fb-share-icon